Naar aanleiding van een document vanuit de artsen VG (NVAVG) heeft de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland donderdag 16 maart bekend gemaakt dat voor cliënten hetzelfde geldt als de algehele bevolking. Oftewel: bij klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus is testen niet nodig. Ook zijn er geen maatregelen nodig zoals quarantaine. Wel is het belangrijk om de hygiënemaatregelen in acht te nemen.

Om een uitbraak op de centrumlocaties of uitbraak onder kwetsbare cliënten in de wijk te beperken of voorkomen, testen we wel wanneer cliënten ziek zijn én twee of meer klachten hebben die passen bij corona (koorts, kortademigheid, vermoeidheid, algehele malaise, verkoudheidsklachten). Eerder gold dit alleen wanneer twee of meer cliënten ziek zijn, maar dat is vanuit de VGN gerectificeerd.

Onze medewerkers gebruiken een mondneusmasker wanneer zij klachten hebben die passen bij luchtweginfecties. En voor iedereen met of zonder klachten geldt:

  • Hoest of nies in je elleboog.
  • Was vaak en goed je handen met water en zeep of gebruik handdesinfectans. Zorg ervoor dat deze beschikbaar is.
  • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Stel je vraag

Ervaringen bij Amarant

Ervaringsverhalen

  1. “Coronavirus stelt ons dagelijks voor nieuwe dilemma’s”

    Hoe bescherm je de gezondheid van cliënten en medewerkers in tijden van corona? Bart Kuijpers is arts VG (Arts Verstandelijk Gehandicapten) bij Amarant. Dagelijks staat hij voor nieuwe dilemma’s. “Samen vinden we de antwoorden.”

    Lees het verhaal van Bart
  2. “Zo blij dat Saar weer naar Kobalt kan!”

    Door de coronacrisis kon de dochter van Suzanne acht weken niet meer naar Kobalt, het Kinderdienstencentrum van Amarant in Tilburg. Ook de thuishulp en het logeren stopten van de ene op de andere dag. “Dat was heel zwaar”, vertelt Suzanne. Suzanne (40) woont samen met Corné (45) en zij hebben twee kinderen: Philein (5) en Saar (4).

    Lees het verhaal van Suzanne
  3. Besmet met corona; twee collega’s, twee verhalen

    Ook collega’s zijn de afgelopen maanden getroffen door het coronavirus. De een harder dan de ander. Begeleider Angelique van Zanten werd in maart ziek en is pas nu weer voorzichtig bezig terug in het werkritme te komen.

    Lees het verhaal van Angelique en Wouter