Gezinsbehandeling bij een ouder met hersenletsel
Als een vader of moeder hersenletsel oploopt, dan gebeurt er nogal wat in een gezin. Plots verandert bijna alles. De wereld staat op zijn kop. Niet alleen de getroffen ouder, maar ook de partner en de kinderen moeten wennen en leren omgaan met de nieuwe situatie. Dat gaat niet altijd vanzelf.
Er is veel veranderd
Als de partner met hersenletsel terug is uit het ziekenhuis of de revalidatie, wil iedereen graag de draad weer oppakken. In veel gevallen is dit moeilijk, omdat je thuis pas echt merkt dat er veel is veranderd. Er is verdriet om wat de getroffen ouder niet meer kan. Vaak is ook het karakter anders. De partner met hersenletsel is bijvoorbeeld snel moe, kan dingen niet meer overzien, reageert geprikkeld of is snel boos.
Hoe moet het met de opvoeding?
Ook voor kinderen is het moeilijk. Zeker als ze jong zijn, begrijpen ze vaak niet waarom hun papa of mama plotseling zo anders doet. Daarnaast verandert vaak de taakverdeling in het gezin. Veel dingen die de ouder met hersenletsel eerder altijd deed, kan hij of zij niet meer. Gesprekken verlopen soms moeilijk. De dagelijkse gang van zaken, het werk, de vakantie, de contacten met vrienden en familie: alles wordt anders. En hoe moet het nu met de opvoeding van de kinderen?
Amarant is er voor het hele gezin
De behandelaar van Amarant is er voor je partner, voor jou én de andere gezinsleden. We leren jou en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Het is altijd maatwerk, waarbij we kijken naar de situatie, de omstandigheden en naar wat een ieder aankan. We hebben bijzondere aandacht voor verlies en verwerking.
Heb je nog vragen over onze intensieve gezinsbehandeling? Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.
Ervaringen bij Amarant
Ervaringsverhalen
-
“Er is meer rust in ons leven gekomen”
"Mijn man Bert kreeg tijdens fitness een hersenbloeding. Hij moest alles opnieuw leren. Vandaag de dag hebben we nog steeds te maken met de gevolgen van zijn hersenbloeding."
Lees het verhaal van Bert en zijn vrouw -
Miranka liep hersenletsel op na een ongeluk
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) heeft vaak een enorme impact op iemands leven. Miranka Bogers overleefde een frontaal ongeluk en kampt nog dagelijks met de gevolgen daarvan.
Lees het verhaal van Miranka -
“Wij helpen het gezin bij het vinden van een nieuwe balans”
Stel je voor, door een plotselinge gebeurtenis verandert het functioneren van je hersenen. Door bijvoorbeeld een val, een ongeluk, een beroerte, hersenbloeding of hersentumor. Van die ene op andere dag verandert alles, het leven wordt niet meer zoals het was. We spreken ook wel van een breuk in de levenslijn. Team Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) hersenletsel helpt het gezin bij het vinden van een nieuwe balans.
Lees het verhaal van Team Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling Hersenletsel