Werken als begeleider is het leukste wat er is!

Het enthousiasme spat van Pascal de Jong af. Dat ze nog maar 20 jaar is zou je niet zeggen. Zeker niet wanneer je haar, helemaal in haar element, aan het werk ziet. Pascal werkt op Gouwberg 9A in Rijsbergen als begeleider.

Toen Pascal op de middelbare school zat wist ze al dat ze ‘iets’ in de zorg wilde doen. Het echte verzorgen van wonden etc. paste niet helemaal bij mij en zo kwam ik uiteindelijk bij de opleiding maatschappelijke zorg (mbo 4) terecht. Die is gericht op ouderenzorg én gehandicaptenzorg. Allebei de doelgroepen vind ik heel interessant, maar de gehandicaptenzorg heeft voor mij persoonlijk net wat meer te bieden. Het is zó ontzettend breed. Dat maakt het onwijs leuk.”

Van stage naar werken
Tijdens deze studie moet je natuurlijk stagelopen en zo ben ik bij Amarant terechtgekomen. “Je wordt ingedeeld bij een organisatie. Daarbij mag je wel een doelgroep aangeven, maar de school bepaalt vervolgens de plek. In mijn tweede jaar kwam ik bij Gouwberg 9A terecht. Een deel van deze stage heb ik op een andere locatie in Rijsbergen gelopen, omdat ik wat meer wilde zien. Maar deze voorziening, Gouwberg 9A, vond ik zó leuk dat ik hier ook graag mijn eindstage wilde doen. Dat is niet zo gebruikelijk, omdat de school graag wil dat je meerdere plekken ziet. Door mijn enthousiasme werd het toch goedgekeurd. Dat ik mijn gevoel heb gevolgd, dat kun je dus wel zeggen.”

Ik wil de volledige focus hebben voor onze cliënten

Pascal vindt het allesbehalve zonde dat ze op dezelfde voorziening is gaan werken als waar ze stage liep. “Je ziet op deze centrumlocatie veel verschillende cliënten en collega’s. Bij het Dorpshuis of de dagbesteding bijvoorbeeld. Dan merk ik dat deze voorziening en deze rol ontzettend goed bij me past. Op sommige groepen wonen wat meer complexe cliënten met bijvoorbeeld meer agressie. Op dit moment past dat gewoon niet helemaal bij mij. Op onze groep is de jongste 21 jaar en de oudste een jaar of 60. We hebben een cliënt die niet kan praten, iemand die doof is en iemand met lichte agressie. Daarnaast hebben we ook een paar cliënten die niet veel problematieken hebben en lekker met de flow van de groep meegaan. Dit alles maakt het juist zo afwisselend.”

Doen waar je happy van wordt
Met de studie van Pascal kun je als persoonlijk begeleider aan de slag. “Dat wilde ik juist niet. Ik heb die taken tijdens mijn stage wel voltooid, maar ik wil de volledige focus hebben voor onze cliënten. Ik zit niet zo graag achter de computer. Daar word ik uiteindelijk helemaal niet happy van.”  Als begeleider begeleidt en ondersteunt Pascal de cliënten. “Ook een klein stukje persoonlijke ondersteuning, maar onze cliënten kunnen veel zelf. Het is meer aansturen. Zo help ik niet bij het douchen zelf, maar geef ik wel aan wat er nog gewassen moet worden. Juist deze afwisseling vind ik ontzettend leuk.”

De interactie, daar haal ik mijn energie uit

“De interactie met de cliënten vind ik het allerleukste. Daar haal ik mijn energie uit. Ze zeggen alles en zijn altijd eerlijk. Soms heb ik mijn haar anders en dan wordt dat meteen opgemerkt. De één-op-één momenten maar ook de momenten met de groep samen zijn zo top. Nee, ik wil hier nog niet weg hoor,” lacht Pascal.

Het werken in de zorg vindt Pascal eigenlijk wel “chill”. “De onregelmatige dagen en tijden worden vaak wat negatief weggezet maar op heel veel momenten is het juist goed te combineren. Ik hou van een festivalletje en dan is het heerlijk om er soms de maandag of dinsdag achteraan te plakken. Dan werk ik het weekend daarna wel weer. En ach, uiteindelijk ga ik hier zo vaak stuk om de dingen die er gebeuren of de grappen die worden gemaakt, dat maakt dan weer helemaal je dag wanneer je er even geen zin in had.”
 

Wil jij ook zo’n leuke baan als Pascal? Neem contact op met onze recruiter Anja Hendriks via 06-52884983 of anja.hendriks@amarant.nl.

Ook leuk om te lezen

Andere ervaringsverhalen

  1. Chantal: “Hamerstraat 1-3 is echt mijn thuis geworden”

    Op Hamerstraat 1-3 wonen 13 cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) én complexe gedragsproblemen, in de leeftijd van 21 tot 65 jaar. We lopen mee met Chantal Konings-Vaes (37). Zij werkt al zo’n tien jaar binnen deze voorziening, gelegen op het mooie Daniël de Brouwerpark in Tilburg. Inmiddels alweer vier jaar in de functie van senior begeleider en kent dus alle ins en outs.

    Lees het verhaal van Chantal
  2. Jeroen: “Bij elke cliënt laat autisme zich op een andere manier zien.”

    Jeroen Geutskens kwam tijdens zijn bijbaan binnen de thuiszorg in aanraking met een Amarant medewerker en de doelgroep autisme. Deze doelgroep sprak hem direct aan: “Bij elke cliënt laat de stoornis in het autisme spectrum zich anders zien. Bij de één zit dit vooral op de emotie, bij de ander brengt dit vooral in de dagelijkse handelingen moeilijkheden met zich mee. Het blijft een mooie uitdaging voor mij als begeleider hoe ik daar het beste op in kan springen.”

    Lees het verhaal van Jeroen
  3. Bij Hamerstraat 2 voel je je thuis

    Bij Hamerstraat 2 is het een gezellige bedoeling. Er is een cliënt aan het kleuren, twee cliënten kijken Pluk van de Petteflet en weer een ander drinkt een bakje koffie. Ik hoor wat gegrinnik en gelach en merk dat er een fijne sfeer hangt op deze voorziening. Mooie nieuws? De locatie zoekt versterking!

    Lees het verhaal van Sander