Chantal: “Hamerstraat 1-3 is echt mijn thuis geworden”
Op Hamerstraat 1-3 wonen 13 cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) én complexe gedragsproblemen, in de leeftijd van 21 tot 65 jaar. We lopen mee met Chantal Konings-Vaes (37). Zij werkt al zo’n tien jaar binnen deze voorziening, gelegen op het mooie Daniël de Brouwerpark in Tilburg. Inmiddels alweer vier jaar in de functie van senior begeleider en kent dus alle ins en outs.
What you see is what you get!
Dit is zeker van toepassing op Chantal. “Ik werk vanuit humor, maar ben ook duidelijk naar de bewoners en ben een echte aanpakster. Dat moet ook wel binnen deze doelgroep.” De complexiteit zit ‘m in de meervoudige stoornissen, zoals ADHD, hechtingsproblematiek, borderline, autisme en schizofrenie in combinatie met een lage sociaal emotionele ontwikkelingsleeftijd.”
Het leukste vindt Chantal de diversiteit en de diverse achtergronden. “We werken heel erg vanuit de emotionele ontwikkeling van onze cliënten. Die is in de basis laag; dat is het uitgangspunt. Maar toch hebben we met volwassenen te maken die blijven ontwikkelen. Geen enkele dag is met elkaar te vergelijken. Dat trekt me heel erg aan. Hamerstraat 1-3 is echt mijn thuis.”
Tijdens een dienst op de Hamerstraat werk je met minimaal twee begeleiders. “We werken alleen in dag- en avonddiensten. Na de overdracht is ons werk gericht op het begeleiden van onze cliënten. Dit is vaak een vast programma. Sommige bewoners gaan naar een dagbesteding, anderen help je weer met het doen van boodschappen en met de ander wandel je een stukje. Je luistert en ziet dus wat cliënten op dat moment nodig hebben.”
Soms kan er wel angst of boosheid ontstaan, waardoor het escaleert. “Die verbale of fysieke agressie is niet gericht op mij als begeleider, maar is vanwege een situatie. En vijf minuten later komt de bewoner dan een knuffel halen omdat ze je ook nodig heeft. Dat is echt bijzonder. Escalaties zullen nooit mijn hobby worden, maar cliënten moeten soms echt even ontladen. Huilen, schreeuwen. Alles komt voorbij. Daarna evalueer je vaak met zowel cliënt als begeleider.”
Chantal werkt in een jong, bevlogen team. Een team dat heel graag wil leren. “Sommige collega’s zijn zij-instromers of hebben weinig zorgervaring, maar dat maakt het juíst leuk om mét elkaar ervaren te worden. Dat is een proces wat we samen aangaan. En samen met de cliënten.”
Op Hamerstraat 1-3 is Amarant bijna altijd op zoek nieuwe collega’s. “Voor dit werk met licht verstandelijk beperkten mét gedragsproblemen moet je wel in de wieg gelegd zijn. De collega moet stevig in de schoenen staan. Elke bewoner heeft aparte aansturing nodig. Belangrijk is dat je dan als begeleider snel kunt schakelen. Wat verder belangrijk is, is dat je leergierig en bevlogen bent, maar ook mensenkennis en een hart voor de zorg hebt. Iemand met humor, maar uiteraard ook op zijn tijd serieus.”
Wil jij ook een baan waar werk gelukkig maakt? Neem contact op met onze recruiter Gina Gori op 06 – 53457821 of via gina.gori@amarant.nl.