Preventieve begeleiding zorgt ervoor dat situaties minder snel escaleren
DigiContact betekent voor mij een andere vorm van zorg verlenen. We komen altijd op afspraak bij mensen thuis. Nu hebben onze cliënten de mogelijkheid om op hun uur en tijd contact te maken met de begeleiders van DigiContact.
Dat biedt veel voordelen. Als je als cliënt alle vragen uit moet stellen, kunnen ze hoger oplopen. Doordat zij via DigiContact hun vragen meteen kunnen stellen, kan dit voorkomen worden. Onze begeleiders die bij de mensen thuiskomen, hebben daardoor veel minder brandjes te blussen.
Vorig jaar zijn we met DigiContact gestart met 50 cliënten binnen de sectoren sociaal domein en jeugd. Dit jaar is de pilot uitgebreid naar 250 aansluitingen. Het kwam langzaam op gang. Onze cliënten vonden het in het begin best spannend. Degenen waarvan we van te voren dachten: ‘Die maken er vast geen gebruik van’, doen dat juist wel. De successen zijn wisselend. De een zegt: ‘Ik vind het eng om iemand aan de lijn te krijgen die ik niet ken,’ en anderen vinden dat helemaal geen probleem. Daarin zien we verrassende ontwikkelingen bij cliënten.
Naarmate de tijd verstrijkt gaat het beter, zeker voor de cliënten die er wat vaker gebruik van maken. Dan wordt de drempel steeds lager. Ik werk in de ambulante ondersteuning, en daarin moeten we cliënten toch wel vaak vragen om hun vragen uit te stellen tot het moment dat we een afspraak hebben. Juist dat aspect wordt heel goed opgelost met DigiContact. De cliënt heeft een vraag en kan meteen bellen.
Dat door één simpel telefoongesprek de dag gewoon rustig start, dat vind ik een mooi resultaat
In preventieve zin werkt het ook heel goed. Bijvoorbeeld bij cliënten die moeite hebben met hun dagritme of met opstaan. Dan belt DigiContact ’s morgens om te vragen hoe het gaat en wat de plannen zijn voor die dag. Dat zijn denk ik mooie dingen, die we zelf nooit kunnen doen. We kunnen wel gaan bellen, maar we zijn ook niet elke dag aan het werk. Bij DigiContact is altijd 24/7 iemand bereikbaar.
Laatst hoorde ik een verhaal van een begeleider. Een cliënt van haar brengt iedere dag haar kind naar school, en daar ziet ze vaak tegenop. Dan belt ze vooraf met DigiContact. Samen met de begeleider neemt ze de stappen door om haar kind gereed te maken voor school en te brengen. Haar zelfvertrouwen neemt daardoor toe en ze wordt er rustig van. Dat vind ik een heel mooi voorbeeld van wat DigiContact kan betekenen in het dagelijks leven van onze cliënten. Als je je voorstelt dat die dagen voordien heel erg hectisch begonnen, met een hoop stress en gedoe, dan is er toch wel veel veranderd, door één simpel telefoongesprek. Dat daardoor de dag gewoon rustig start, dat vind ik een mooi resultaat.
Het gaat er in dit voorbeeld eigenlijk om, dat er een bepaalde routine wordt ingezet. Hoe maak je je kind wakker, hoe bereid je het kind voor op de dag? Het geeft de ouder rust en zelfvertrouwen. De spanning valt weg en daardoor wordt het contact met het kind een stuk beter. Voor ouders met een verstandelijke beperking zijn dit soort dagelijkse dingen gewoon heel moeilijk.
Amarant besloot om DigiContact in te zetten omdat we zochten naar manieren om de zorg toegankelijker, maar ook goedkoper te maken. Net als andere aanbieders in de zorg hebben we te maken met verlaagde zorgbudgetten. Maar toch wilden we het juist niet vanuit financiën inzetten maar vanuit inhoud. Dus zo hebben we ernaar gekeken. Wat zijn nu de vragen van onze cliënten, en hoe kunnen we hier invulling aan geven? Is het dan nodig om sommige dingen anders op te pakken dan we nu doen? Toen kwamen we in contact met DigiContact en zagen we de mooie resultaten. Maar ja, volgens mij kun je niet alles zomaar blindelings overnemen, en dus hebben we gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een pilot te starten met 50 cliënten. Zo hebben we goed kunnen kijken of het daadwerkelijk een verbetering van de zorg bracht.
Het resultaat is dat we toch wel wat dingen hebben aangepast. We hebben bijvoorbeeld samen met DigiContact abonnementsvormen ontwikkeld. In eerste instantie werd DigiContact gewoon betaald vanuit het budget dat we hadden voor de pilot. Nu is het een onderdeel van het reguliere zorgbudget en houden we hier rekening mee in de beschikkingen en dergelijke. We hebben hier randvoorwaarden voor afgesproken, waar de verschillende abonnementsvormen goed in passen.
Zorginhoudelijk zorgt dat ervoor dat we veel meer contactmomenten met de cliënten kunnen hebben binnen hetzelfde budget. We zien dat cliënten veel minder hoge pieken en dalen ervaren. Preventieve begeleiding voorkomt dat er zaken escaleren en dat we alleen nog maar reactief kunnen handelen. Ja, dat zijn mooie dingen.
Waar ik zag dat DigiContact verschil maakte, was een cliënt die heel veel appte naar de begeleiding. Ze belde ook veel, en was teleurgesteld wanneer de begeleider niet altijd bereikbaar was. Er werd structuur in deze situatie gebracht, door haar de mogelijkheid te geven om elke dag even te bellen met DigiContact. Het overmatig appen hield op en de relatie tussen cliënt en begeleider werd hierdoor een stuk beter. Doordat de cliënt zo vaak appte, was de reactie weleens: ‘Daar heb je haar weer, wat moet ik er nu weer mee.’ En de cliënt op haar beurt denkt: ‘Die begeleider van mij, die is er nooit, die neemt nooit op.’ Dat verstoort de relatie. Door dat te reguleren, heb je die irritaties niet meer naar elkaar toe. Het geeft rust.
Straks krijgen we wellicht te maken met nog lagere zorgbudgetten. Of met een gebrek aan personeel. Dan moet je gaan kijken hoe je zorg anders gaat organiseren. Je kan daarbij bijvoorbeeld kijken naar vermindering van reistijd en reiskosten van de ambulante medewerkers die bij mensen thuiskomen. DigiContact kan zorgen dat je een stukje van die tijd bespaart. De medewerkers kunnen dan efficiënter ingezet worden. Buiten de reisbewegingen denk ik dat het ook een aanvulling is op de zorg. Voor cliënten maar ook voor medewerkers. In één op één thuissituaties hebben zij alleen zichzelf als middel. Als je DigiContact inzet, wordt er ook vanuit een andere kant bekeken hoe het met de cliënt gaat. Door samen af te stemmen ontstaat er een completer beeld van de best mogelijke begeleiding. DigiContact is een aanvulling op de huidige zorg. De begeleiding bij de mensen thuis zal altijd blijven.
Het contact tussen medewerkers van Amarant en van DigiContact gebeurt nu nog voornamelijk in de overdrachtssfeer. Waar we naartoe kunnen gaan, is dat we DigiContact als sparringpartner kunnen gebruiken. Wanneer je als begeleider een vraag hebt of een situatie meemaakt, kun je zo samen van gedachten wisselen over wat je zou kunnen doen. Zo zou je het ook als hulpmiddel voor medewerkers kunnen inzetten.
We hebben nu binnen Amarant allerlei bereikbaarheidsdiensten, waarbij medewerkers met managers of gedragsdeskundigen kunnen bellen. Dit kan voor een gedeelte ook door DigiContact kunnen worden gefaciliteerd. Die zijn tenslotte toch al 24/7 bereikbaar. De bereikbaarheidsdienst binnen Amarant kan dan beperkt worden tot situaties waar opschaling nodig is.
DigiContact is voor Amarant een aanvulling op de huidige zorg. Er zijn hierin nog veel mogelijkheden te onderzoeken. We streven hierbij voortdurend naar de beste zorg voor onze cliënten en een optimale werkomgeving voor onze medewerkers.
Ook leuk om te lezen
Andere ervaringsverhalen
-
DigiContact geeft mij rust, ik kan er mijn verhaal kwijt
Het is denk ik al een jaar geleden dat ik ben gestart met DigiContact. Het was hartstikke leuk om mee te doen aan de pilot. Ik kreeg een iPpad, waar we mee konden inbellen. In begin was dat wel even wennen. Je krijgt verschillende mensen aan de lijn, en die moet je eerst even leren kennen. Nu ben ik eraan gewend.
Lees het verhaal van Malu