Mike van der pennen werkt als ervaringsdeskundige bij FACT
Ooit was hij zelf verslaafd aan heroïne. Tegenwoordig helpt ervaringsdeskundige Mike van der Pennen (45) cliënten met verslavingsproblematiek. Hij vertelt zijn verhaal.
“Ooit werkte ik in de bouw en had ik een gezin. Alles ging goed, totdat mijn relatie strandde en ik mijn zoon opeens niet meer mocht zien. Ik stortte in, kwam in aanraking met heroïne, en binnen de kortste keren was ik verslaafd. Tot overmaat van ramp raakte ik dakloos; ik woonde zelfs een tijdje in een tentje in het bos. Mijn verslaving financierde ik door in afvalbakken en op een oud rangeerterrein te zoeken naar metalen die ik kon verkopen. Met het geld dat ik daarmee verdiende voorzag ik in mijn levensonderhoud.”
Bij FACT geven we niet snel op
“Die eerste jaren was ik wat je in jargon een echte zorgmijder zou noemen. Na een tijdje ben ik tóch bij de dak- en thuislozenopvang beland. Ik had een goede klik met de vrouw die de opvang runde, en uiteindelijk is het – na achttien maanden in een ontwenningskliniek – gelukt om af te kicken. Ik was op dat moment zo’n tien jaar verslaafd geweest. Bij de opvang sprak ik weleens met jongeren die dreigden af te glijden. Dat beviel goed. Zó goed, dat ik niet lang hoefde te twijfelen toen Mimount Saou me in 2013 vroeg of ik het Ambulant Specialisten Team wilde komen versterken. Ik kende Mimount nog uit de tijd dat ze bij de opvang werkte, en dit leek me een mooie kans.”
“Als stagiaire mocht ik de opleidingen SPW4 en SGLVB gaan doen, en inmiddels werk ik alweer een paar jaar als ervaringsdeskundige bij FACT. Vanuit die rol kan ik onze doelgroep – LVB-cliënten met verslavingsproblemen – nóg beter helpen. Het geheim van FACT? We geven niet snel op, we stralen echt uit dat we mensen kost wat kost willen helpen. Op die manier winnen we langzaam het vertrouwen. Vergis je niet: het is een hele lastige doelgroep. Mensen die verslaafd zijn, hebben vaak een hele hoge drempel om hulp te zoeken. Als ex-verslaafde snap ik dat; ik weet wat er in hun hoofd omgaat en doorzie hun gedrag. Dankzij mijn achtergrond kan ik een brug vormen tussen de cliënt en de begeleider.”
“Inmiddels ben ik alweer negen jaar clean en ben ik zelfs bezig met een opleiding tot verslavingsdeskundige. Ik ben het levende bewijs dat je ook ná een harddrugsverslaving iets kunt opbouwen.”
Van verslaafde tot verslavingsdeskundige: wie had dat gedacht?
Ook leuk om te lezen
Andere ervaringsverhalen
-
Joep (22) durft weer te dromen
Joep heeft veel instellingen van binnen gezien, maar nergens hield hij het lang vol. “Ik voelde me niet op mijn gemak, er was geen goede plek voor mij. Het FACT team heeft mij thuis geholpen. Het gaat nu steeds beter met me.”
Lees het verhaal van Joep -
Jelle heeft een licht verstandelijke beperking
Jelle Meijer uit Oosterhout heeft, net als zijn moeder en oma, een licht verstandelijke beperking. Zijn moeder Angeliet herkende het bij haar zoon toen hij op de kleuterschool zat. Daar had Jelle het niet gemakkelijk; hij lag regelmatig overhoop met zijn juf.
Lees het verhaal van Jelle -
Raymonda (20) “Zonder FACT had ik het niet gered”
Ik was 7 jaar toen ik uit huis werd geplaatst vanwege de omstandigheden thuis. Daar kan ik me maar weinig van herinneren. Wel voelde ik dat mijn situatie ‘niet normaal’ was. Maar echt begrijpen deed ik het niet.
Lees het verhaal van Raymonda