Ontmoeting, ontwikkeling en ontspanning

In het Huis van de Wijk draait het om drie speerpunten namelijk: ontmoeting, ontwikkeling en ontspanning. Maar het Huis van de Wijk doet meer: het wordt straks dé centrale plek voor alle initiatieven uit de wijk.

Een belangrijke eerste stap is gezet: de gemeente Bergen op Zoom, Stadlander, WijZijn Traversegroep, SDW, TWB, Amarant, GGZ WNB en Bibliotheek West-Brabant bouwen samen mee aan het Huis van de Wijk. Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst verbinden zij zich voor een periode van 10 jaar aan het Huis van de Wijk. Voor de partners is het Huis van de Wijk straks een vertrekpunt en landingsplaats voor het werk in de wijk. Tegelijkertijd biedt het Huis van de Wijk een thuis aan initiatieven en sociaal-ondernemerschap uit de wijk. Zo ontstaan er mooie verbindingen, die de wijk versterken.

Bewoners bouwen mee
Een plek van, voor en door de wijk kan niet zonder de wijkbewoners. Zij bouwen de komende periode mee aan het Huis van de Wijk. Dinsdag 8 februari vond een eerste aftrap plaats, waarbij meer dan 40 wijkbewoners hun ideeën deelden voor het Huis van de Wijk. Samenkomen en elkaar ontmoeten is daarin de sleutel: van samen koken tot samen leren. Bijvoorbeeld in een taalklas of een leesgroep. De één zag kansen voor een reparatiecafé en de ander zou graag hulp willen bij het invullen van een digitaal formulier. Maar ook gewoon gezellig een bakje koffie doen of een spelletje spelen met de kinderen, is iets wat bewoners graag zouden willen. De komende maanden gaan de partners verder aan de slag met bewoners om te kijken welke ideeën verder uitgewerkt kunnen worden.

Maatschappelijk resultaat
Met hun deelname aan het Huis van de Wijk staan de deelnemende partners midden in de maatschappij. Zij kunnen zo eerder inspelen op de behoeften van bewoners uit de wijk. De partners werken met meetbare doelstellingen. De verwachting is dat deze nieuwe manier van samenwerken zich maatschappelijk terugbetaalt. Voor bewoners betekent dit dat zij minder drempels ervaren bij het vinden van de juiste hulp. Het Huis van de Wijk is dé plek waar zij terecht kunnen met een vraag en een helpende hand vinden.

Om de ontwikkeling van het Huis van de Wijk mogelijk te maken, vraagt het college de gemeenteraad een extra investering beschikbaar te stellen voor de inrichting van het Huis van de Wijk. Dit bedrag komt uit de  terugploegregeling. Een regeling die Stadlander en de gemeente eerder met elkaar hebben afgesproken, waarbij de opbrengst uit de verkoop van gronden in Gageldonk-West ter verbetering van de wijk terugvloeit naar de wijk. Daarnaast wordt de raad om een borgstelling gevraagd. Het onderwerp wordt donderdag 7 april tijdens een beeldvormende raadsvergadering besproken. De besluitvorming vindt plaats op donderdag 21 april.

Piushof
Het Huis van de Wijk krijgt straks een plek op de begane grond en de eerste verdieping van de Piushof. Het appartementengebouw aan het Piusplein krijgt een duurzame renovatie en wordt energiezuinig gemaakt. Op de begane grond komt een ruime tuinkamer, die het Huis van de Wijk verbindt met het Piuspark. De renovatie start eind 2022. De oplevering is medio 2023. Het Huis van de Wijk in de Piushof vervangt het huidige wijkcentrum De Kastanje aan de Kastanjelaan. Het gebouw wordt na de oplevering van het Huis van de Wijk gesloopt. Zo maakt de komst van het Huis van de Wijk het centrum van Gageldonk echt af.