Nieuwsartikel
Instagram takeover: Anne neemt je mee.
Deze week weer een nieuwe takeover op Instagram. Anne Weeterings, psychomotorisch therapeut Hersenz, neemt vanaf maandag 30 augustus het stokje over.
"Mijn naam is Anne Weeterings. Ik ben psychomotorisch therapeut en werk bijna sinds de start bij Hersenz in Breda. Ik behandel mensen in de groep maar ook individueel. Ik geloof in dit behandelprograma en zie dat we echt verschil kunnen maken in het leven van mensen. Daarom hou ik ook zo van mijn werk. Het is een groepsbehandeling maar we kunnen en mogen veel differentiëren waardoor we deelnemers nog beter kunnen helpen. Ik kan mijn creativiteit kwijt in mijn werk waardoor geen enkele dag hetzelfde is. Als mensen in een doelengesprek hun doel vertellen voor de komende module krijg ik meteen ideeën over hoe ik ze met oefeningen kan helpen om inzicht te krijgen op hun huidige gedrag. Ik denk na over mogelijke nieuwe manieren om dingen te doen waar de deelnemer mee kan oefenen. Zo kijk ik, samen met de deelnemers, naar wat bij hen pas en wat voor hen werkt. Aan het eind van de module evalueren we en kijken we of het gewerkt heeft."
Sinds 2015 biedt Amarant Hersenz aan. Hersenz is een landelijk behandelprogramma voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Er wordt gewerkt op twee locaties: in Breda en Bergen op Zoom. Het team bestaat uit (GZ-)psychologen, cognitief trainers(/thuisbehandelaars), bewegingsagogen, psychomotorisch therapeuten en een fysiotherapeut. De deelnemers komen 1,5 dag in de week bij Hersenz voor groepsbehandeling. Daarnaast komt Hersenz 1 uur per week bij mensen thuis voor individuele behandeling. Het behandeltraject duurt gemiddeld 1,5 jaar.
Halverwege de berg heb je ook een mooi uitzicht
"Één keer per week hebben onze deelnemers twee uur cognitieve groepstraining. In modules van 14 weken bespreken ze thema's die bijvoorbeeld te maken hebben met Omgaang met Verandering of Grip op je Energie. Dit gebeurt in een groep van 4 tot 8 deelnemers waardoor er veel lotgenotencontact is. Deelnemers stellen per module één of meerdere doelen op die ze aan het eind graag zouden willen bereiken. We krijgen regelmatig mooie reacties en quotes van deelnemers."
Quotes van deelnemers die het programma doorlopen zijn onder andere: "Halverwege de berg heb je ook een mooi uitzicht", "Als je langzamer doet, dan gaat het sneller" en "Ik hoef problemen van andere mensen niet op te lossen."
"Twee per week komen de deelnemers bij de fysieke training, die 2 uur duurt. Dit is een combinatie van functioneel oefenen en psychomotorische therapie. Ook hier wordt gewerkt aan doelen, die zowel op fysiek als mentaal vlak kunnen zijn. Tijdens themagerichte interventies, die in het teken staan van wat er tijdens de cognitieve training is besproken, ervaren de deelnemers hoe zij dingen doen en kunnen ze oefenen met nieuw gedrag. Één keer per week komt de thuisbehandelaar bij de deelnemer thuis om de besproken stof te vertalen naar de thuissituatie. Zo kan alles worden toegespitst op de individuele deelnemer. Het is een intensief behandelprogramma, onze deelnemers werken stuk voor stuk hard aan zichzelf. Iedereen is anders, maar ze vinden herkenning bij elkaar en dat is erg waardevol. Ons behandelprogramma is er ook voor het gezin van de deelnemer. Hersenletsel krijg je immers niet alleen. De partner kan deelnemen aan een partnermodule en we geven psycho-educatie aan de naasten van de deelnemers, indien dit gewenst is. Zoals ik al zei: geen dag is hetzelfde, Om onszelf binnen Amarant nog bekender te maken, laten we in deze Instagram takeover graag zien wat we doen."