Werken op Conservatoriumlaan 70a-72a: “Ik zie het als een groot gezin.”
José loopt inmiddels al meer dan 30 jaar rond bij Amarant, daar waar ze begon in de schoonmaak werkt ze nu als begeleider op Conservatoriumlaan 70a-72a. Dit is een locatie binnen de divisie Specialistische Zorg. Hier bieden we begeleiding, verzorging en dagbesteding aan 8 volwassenen met een matig tot (zeer) ernstig verstandelijke beperking.
“Op mijn 24e ben ik begonnen in de schoonmaak op het oude Hooge Veer. Hier heb ik eigenlijk van begin af aan alles zien veranderen. Toen ik daar kwam, woonden hier alleen vrouwen. Ik heb alles zien op- en afbreken. Die tijden zijn nu inmiddels wel veranderd.”
In de tijd dat José in de schoonmaak werkte, heeft ze meerdere keren ook op de woongroepen mee gekeken. “Ze vroegen me of ik een opleiding voor begeleider wilde doen, dat heb ik eigenlijk altijd afgehouden. Totdat mijn kinderen wat ouder werden, toen ben ik toch aan de opleiding begonnen.” Mijn eerste baan in de zorg, na het behalen van mijn diploma, was op Slot Loevesteinstraat 54-56-58. Deze locatie is ook te vinden op ’t Hooge Veer. Om mezelf te blijven ontwikkelen, ben ik uiteindelijk op meerdere locaties gaan meelopen.”
Hier kwam ik écht in een warm bad terecht.
Een warm bad aan collega’s
José vergeet nooit meer de eerste keer dat ze een dienst mee mocht lopen op Conservatoriumlaan 70a-72a. “Er zat een collega op kantoor, ik ging er naast zitten en voelde mijzelf gelijk thuis! Het leek alsof er een last van mijn schouders afviel, heel gek eigenlijk. Hier kwam ik écht in een warm bad terecht, een groep collega’s die iets voor elkaar over had en nog steeds staan mijn collega’s elke dag voor mij klaar.”
De doelgroep
Een aantal jaar geleden, toen José op Conservatoriumlaan 70a-72a kwam werken, was de doelgroep nog anders. “We hadden voorheen ook al cliënten met een verstandelijke beperking. Alleen deze cliënten waren al zo ver in het dementieproces, dat ze er aan overleden. Hierdoor werkten we altijd met een lach en een traan. De laatste paar jaar merk je dat de groep cliënten met een verstandelijke beperking echt aan het veranderen is. Er is veel complex gedrag bij gekomen. Soms zelfs dingen waarvan je niet wist dat het met palliatieve zorg van onze cliënten te maken had.
“Ik ben begeleider, niet meer en niet minder”
Iedereen kiest voor een functie die het beste bij hem of haar past, zo heeft José er bewust voor gekozen om aan het werk te gaan als begeleider. “De mail of iets anders wat op de computer moet, dat is echt het laatste waar ik aan denk. In mijn auto onderweg naar huis denk ik er eerder aan of ik de medicijnkast wel op slot gedaan heb, dan dat ik er aan denk of ik dat ene mailtje wel beantwoord heb. In het team zeggen ze ook als er iets ontbreekt in de rapportage; Oh José had zeker dienst. Ze wijzen mij er dan ook wel op, en weten ook dat de digitale wereld niets voor mij is. Collega’s praten mij bij, en we houden elkaar op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen. Iets met computers moet je mij gewoon niet laten doen, geef mij maar de zorg voor cliënten dat is waar ik goed in ben en met plezier doe!”
Van dit werk kan je alleen maar energie krijgen
“Wat ik zo mooi aan dit werk vind, is dat het je enorm veel energie geeft.” José vertelt verder; wanneer je je privé even los kan laten en zo met gevoel met cliënten bezig kan zijn, kan je daar alleen maar energie van krijgen. “Eigenlijk zie ik het als een heel groot gezin, een gezin waarin ieder kind zijn of haar eigen problematiek heeft. Misschien wel beter gezegd; een groepje opstandige pubers. Het komt wel eens voor dat ik een keertje moet mopperen, maar dat hoort er dan ook gewoon bij. Voor mijn eigen kinderen doe ik eigenlijk ook altijd alles en hen probeer ik ook op te voeden om de wijde wereld in te kunnen. Hier zal dat niet gaan, maar ik kan ze wel een klein stapje vooruit brengen. En ik ben blij dat ik ze dat handje mag bieden.
Ook werken op deze locatie? Neem contact op met onze recruiter Najoua Nari via 06 – 25778328 of najoua.nari@amarant.nl.