Sandra: “Als je ziet hoe een cliënt weer kan groeien, dan denk ik wauw!”
Op de Enclaveberg in Roosendaal wonen mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), in de leeftijd van 26 tot 71 jaar. We gaan in gesprek met medewerker Sandra de Haan (45), een geboren zorgprofessional met ruim 20 jaar ervaring in het vak. Inmiddels is ze alweer meer dan een jaar met veel plezier werkzaam binnen de Enclaveberg in de functie van persoonlijk begeleider.
Met een hbo-diploma Social Work op zak startte Sandra ruim 20 jaar geleden als zorgprofessional binnen de jeugdzorg. Na enorm veel ervaring te hebben opgedaan voelde ze dat het echt tijd was voor iets anders. Toen ze de vacature van persoonlijk begeleider binnen de Enclaveberg voorbij zag komen, trok ze de stoute schoenen aan en solliciteerde. “Werken met mensen met NAH voelde voor mij direct als een bewuste keuze. In mijn jeugd heb ik de impact van deze handicap van dichtbij meegemaakt vanwege mijn vader die een hersenbloeding kreeg. Het letsel heeft niet alleen impact op de persoon zelf, maar ook zeker zoveel op iemands partner of gezin. Op dat moment staat iemand zijn hele leven op zijn kop. Ik vind het dan ook dankbaar werk om cliënten te helpen hun leven zo goed mogelijk in te delen met NAH. Als je ziet hoe een cliënt weer kan groeien, dan denk je ik wauw… daar doe je het voor!”
Hoe ziet een dag op deze woonvoorziening eruit?
Een dienst op de Enclaveberg start in de vroege ochtend met een overdracht tussen de collega’s. Vervolgens zorgen we ervoor dat de 16 bewoners goed gehumeurd uit bed komen, zodat ze de dag ontspannen kunnen beginnen. Na het ontbijt gaan sommige bewoners naar dagbesteding, anderen gaan met een activiteit in huis of lekker buiten aan de slag. Rond de middag lunchen de begeleiders met de cliënten die op dat moment thuis zijn. In de middag is er meer tijd voor individuele gesprekken met cliënten en bekijken de begeleiders wat er nog meer te doen is aan de hand van de team-agenda. Sandra: “Als persoonlijk begeleider ben ik het eerste aanspreekpunt van een cliënt en houd ik zijn/haar netwerk bij. Dit kan zijn; het contact met ouders, het helpen met afspraken of bijvoorbeeld het plannen van een huisarts bezoek. Door het veelvuldig en langdurige contact bouw ik met een aantal cliënten echt een sterke band op. De begeleiding die ik een cliënt kan bieden vind ik prachtig. De regie bij de cliënt zelf leggen en hem/haar laten ervaren waar de grenzen liggen: ga het maar aan, wij als team zijn er om je op te vangen waar het mis gaat.”
We maken hier dagelijks de meest grappige situaties mee.
Het team
In het team van Enclaveberg, bestaande uit 13 medewerkers, wordt gewerkt met veel humor en relativeringsvermogen. Het team is heel gevarieerd in persoonlijkheden, maar ook in leeftijd. Iedereen is jong van geest. “We maken hier dagelijks de meest grappige situaties mee. In activiteiten die we met cliënten ondernemen of de grappige en sarcastische opmerkingen die bewoners soms maken. Als ik zie dat zij genieten dan geeft dit mij enorm veel voldoening in mijn werk. Toch vinden er natuurlijk ook soms zware gesprekken plaats. Cliënten kunnen in paniek zijn of hoog in hun emoties zitten. Aan ons als team dan de taak om ze weer de rust te laten terugvinden en om zaken te relativeren.”
Kom jij ook bij ons werken?
Nieuwe collega’s zijn natuurlijk van harte welkom. Belangrijke eigenschappen die je moet bezitten? Sandra: “Respect hebben voor de mensen om je heen en op een prettige manier feedback geven en ontvangen brengt je al heel ver. Natuurlijk is er ruimte om je te ontwikkelen. Ik had zelf bijvoorbeeld geen medische achtergrond en heb dit intern moeten leren. Het is juist leuk om je deze zaken eigen te maken door het gewoon simpelweg te doen. Amarant biedt jou hier de tijd en ruimte voor!”
Neem voor meer informatie contact op met onze recruiter Claudie Hendrikx, via 06-11954679.
Ook leuk om te lezen
Andere ervaringsverhalen
-
Binnenkijken bij Spie 12-14 & Floralaan 8
Op het mooie en gezellige Daniël de Brouwerpark in Tilburg vind je onze locaties Spie 12-14 en Floralaan groep 8. Met één integraal zorgteam bieden we hier woonbegeleiding en dagbesteding aan een diverse groep cliënten in de leeftijd van 16 tot 70 jaar. Nieuwsgierig geworden? Onze senior begeleider Daniëlle vertelt je graag meer!
Lees het verhaal van Spie 12-14 -
Tim werkt met cliënten aan de best mogelijke versie van zichzelf
Tim van Aert (26) liep als tiener al stage bij Amarant. Na een korte omzwerving is hij terug op het oude nest. En als het aan hem ligt, werkt hij over tien jaar nog steeds op dezelfde plek, met dezelfde (en nieuwe!) collega’s en dezelfde groep cliënten. Tim is persoonlijk begeleider op de Nieuwe Leuvenaarstraat in Breda en werkt met mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH).
Lees het verhaal van Tim -
Jeroen: “Bij elke cliënt laat autisme zich op een andere manier zien.”
Jeroen Geutskens kwam tijdens zijn bijbaan binnen de thuiszorg in aanraking met een Amarant medewerker en de doelgroep autisme. Deze doelgroep sprak hem direct aan: “Bij elke cliënt laat de stoornis in het autisme spectrum zich anders zien. Bij de één zit dit vooral op de emotie, bij de ander brengt dit vooral in de dagelijkse handelingen moeilijkheden met zich mee. Het blijft een mooie uitdaging voor mij als begeleider hoe ik daar het beste op in kan springen.”
Lees het verhaal van Jeroen