Resit: “Vreugde delen, dat brengt mensen bij elkaar.”
Resit werkt sinds september 2023 als geestelijk verzorger met een Islamitische achtergrond bij Amarant. “Ik richt me op iedereen die hulp nodig heeft, met of zonder Islamitische achtergrond.”
Een nieuwe stap
Na de opleiding Theologie en Wereldreligies en tien jaar in het onderwijs te hebben werken, had Resit behoefte aan verandering. “Ik vind het erg leuk om met groepen kinderen te werken, maar ik miste de één op één begeleiding,” vertelt Resit. Daarom besloot hij geestelijke verzorging erbij te gaan doen. “Er zijn veel verschillende casussen binnen Amarant, wat mijn baan zo aantrekkelijk maakt,” vertelt Resit verder. “Voor mij voelt Amarant als een organisatie die open staat voor vernieuwing. Ze geven mij de ruimte om proactief te zijn.”
Zorgvuldig hulp bieden
Als geestelijk verzorger gaat Resit zorgvuldig om met complexe casussen. Eén cliënt, worstelend met een identiteitscrisis door zijn Nederlands-Turkse achtergrond, stond voor het dilemma tussen de familietradities en de adviezen van Amarant. “De cliënt wist niet goed bij welke cultuur hij het beste past. Ik heb hem bij deze zoektocht geholpen,” vertelt Resit.
Resit herinnert zich een cliënt die overtuigd was dat zijn familie zwarte magie op hem had uitgeoefend. "Belangrijk bij dit soort casussen is dat je je verdiept in de achtergrond van deze cliënt. Er is vastgesteld dat hij verschillende stoornissen heeft. Dit heeft een invloed op hoe hij zich gedraagt," vertelt Resit. Door de principes van de Islam te gebruiken, balanceerde Resit tussen begrip tonen voor het perspectief van de jongen en het uitleggen van de aanwezige problemen.
Iedereen mag er zijn
Resit ziet zijn rol als een kalme begeleider. "Ik probeer mensen tot rust te laten komen. Als dat is gelukt, ga ik met een goed gevoel naar huis," deelt hij. "Ik ben een luisterend oor. Ik kijk naar wat ik voor jou kan betekenen en probeer het te plaatsen in een Islamitische en religieuze context." Resit biedt een ander perspectief door de juiste informatie uit de religie te halen. "Voor mij is de Islam een godsdienst die iedereen omarmt," legt hij uit. "Ik wil een open klimaat creëren voor iedereen, wel of niet gelovig. We zijn allemaal mensen en we mogen er allemaal zijn."
In zijn streven naar begrip en respect voor de Islam, benadrukt Resit het belang van het delen van juiste informatie. "Ik weet dat de meeste mensen weinig kennis over de Islam hebben. De kennis die we opdoen komt voornamelijk uit de media. Hierdoor ontstaat er een slecht getekend beeld van de Islam," zegt hij. "Met de kennis die ik heb opgedaan, vind ik het belangrijk om de juiste informatie met mensen te delen."
Vreugde delen
De Ramadan, de maand van de Koran, is begonnen. In deze maand lezen we de Koran en stellen we onszelf vragen over hoe we onszelf kunnen verbeteren en anderen kunnen helpen. "De Ramadan is als een betoverende reis," begint Resit. "Het gaat niet alleen om het fysieke vasten, maar om een innerlijke ontdekkingsreis. In deze maand lezen we de Koran en stellen we onszelf vragen over hoe we onszelf kunnen verbeteren en anderen kunnen helpen.”
Het einde van de Ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest. "Het Suikerfeest is een viering van vreugde en samenzijn," vertelt Resit. "Het draait niet alleen om het delen van eten en drinken, maar vooral om het delen van vreugde met elkaar, een moment van dankbaarheid na een maand van intensieve aanbiddingen en reflectie." Daarom organiseert Amarant op 11 april het feest Eid Al Fitr. “We willen een feest creëren dat niet alleen de Islamitische gemeenschap omarmt, maar iedereen verwelkomt. Het Suikerfeest is een viering voor alle mensen; het herinnert ons eraan dat we, ongeacht geloof of achtergrond, allemaal streven naar zelfverbetering en geluk. We willen samen dat geluk vieren, als één gemeenschap."
“We zijn allemaal mens en we proberen allemaal onszelf te verbeteren, gelovig of niet. Dat is waar het feest om draait,” vertelt Resit tot slot. “We doen allemaal ons best en dat mag samen gevierd worden. Samen het geluk delen."