“Laat mij maar cliënten begeleiden, dat is waar ik goed in ben.”
Daar waar Paul in het verleden helemaal klaar was met de zorg, heeft hij toch zijn zorghart weer gevonden door een kennismaking met de sector gehandicaptenzorg. "Ik ben alles gaan doen wat niet met de zorg te maken had, maar toch was het dat ook steeds nét niet.” Nu werkt hij met veel plezier als begeleider complex op Pannenstraat 4 in Tilburg.
Eind 2008 is Paul gestart bij Amarant. Op het Daniël de Brouwerpark in Tilburg zijn diverse voorzieningen te vinden. Paul begon op de oude Spijkerstraat 5. “Dit was een groep met onwijs laag niveau en veel agressie. Dat was niet een groep waar ik mijzelf zag werken. Daarom heb ik de overstap gemaakt naar Winkellaan 5. Helaas konden ze mij daar toen niet de uren bieden die ik graag zou willen werken en switchte ik naar Pannenstraat 4.”
Pannenstraat 4 is een diverse club
Op Pannenstraat 4 wonen voornamelijk EMB cliënten met soms wat gedragsproblematiek. “Onze woning is opgedeeld in een A en B kant. Op de A kant wonen voornamelijk oudere bewoners, hier is nét wat meer zorg nodig. Op de B kant zijn de cliënten wat jonger, daar hebben de bewoners ook iets minder zorg nodig en meer begeleiding. De jongste cliënt bij ons op de groep is 19, de oudste is 73. Dat geeft aan dat het een diverse club is, waar lekker veel uitdaging in zit.”
Het niveau van de cliënten op deze woning is aan beide kanten gelijk. We hebben veel cliënten die in een rolstoel zitten. De tilliften maken de zorg soms gelukkig iets gemakkelijker, maar het kan alsnog zwaar zijn.”
Het maakt bij ons eigenlijk weinig uit welke functie je hebt, iedereen is gelijk en we behandelen elkaar met respect.
Een hecht en gezellig team
Binnen de voorziening werken veel begeleiders, en zijn persoonlijk begeleiders altijd welkom. “We hebben nu een team van 18 personen, 3 mannen en 15 vrouwen. Op dit moment lopen er 2 mannelijke stagiaires rond, dus wie weet komt er ooit nog een gelijke verdeling! Het maakt bij ons eigenlijk weinig uit welke functie je hebt, iedereen is gelijk en we behandelen elkaar met respect. We kunnen lachen met elkaar en dat vind ik belangrijk. Daarom is het ook grappig dat de senior begeleider op onze groep ooit nog mijn stagiaire geweest is. Die verschillen merk je niet binnen het team.”
Paul werkt zelf 36 uur in de week als begeleider, dit is verdeeld in 4 dagen de ene week en 6 dagen de andere week. “Ik heb heel bewust de keuze gemaakt om als begeleider te gaan werken. Al het papierwerk naast de reguliere werkzaamheden, afspraken met gedragsdeskundige en andere personen is niets voor mij. Begeleiden kan ik en daar ben ik goed in, laat mij dat maar gewoon doen. Naast het werk als begeleider op de voorziening, begeleidt Paul ook al ruim 10 jaar stagiaires en leerlingen. “Ik vind het belangrijk dat zij zich welkom voelen en met een fijn gevoel in de gehandicaptensector stappen.”
Genieten van ieder moment
“Wat ik echt mooi vind aan het werk? Ik geniet van wat we vandaag gaan doen. Dat zijn vaak maar hele kleine dingen. Humor en lachen is belangrijk.” Paul vertelt dat ze als team goed zijn om het luchtig te houden, een grapje op zijn tijd moet kunnen. Betrokkenheid van ouders en verwanten staat ook hoog op de agenda. Daarom organiseren we iedere maand een activiteit en vindt er ook jaarlijks een familiedag plaats. Eerst gaan we met z’n allen de woning grondig schoonmaken en daarna sluiten we dag gezellig af.
Ben jij enthousiast geworden door deze ervaring? Neem contact op met onze recruiter Najoua Nari via 06 – 25778328 of najoua.nari@amarant.nl.