Kleine mogelijkheden vinden zodat cliënten zelfredzamer zijn

Professionals werken bij Amarant met passie voor hun vak, maar ontwikkelen zich ook continu. Door ontwikkelingen in de zorg, door interne trainingen en opleidingen én door de inzet van stagiaires. Sophie studeert Social Work aan de Avans en loopt stage op Bosstraat 2. Sophie hoopt na het behalen van haar diploma in dienst te komen van Amarant. Het bevalt haar goed. “Er is een fijne sfeer, heb leuke collega’s én de doelgroep spreekt me enorm aan.”

Doelgroep

Op Bosstraat 2 wonen cliënten met een matig tot ernstig verstandelijke beperking met psychologische problematiek (EVB+). Denk daarbij aan autisme, dwang/tics, angststoornissen, hechtingsstoornissen, een bipolaire stoornis, depressiviteit en gedragsproblematiek. De leeftijd loopt uiteen van 18 tot 70+. “Juist die diversiteit is fijn. Een cliënt kan ook wat agressief zijn, maar ik weet dat dat erbij hoort. Bovendien heb je een uitdaging qua communicatie. De ene keer is dat door middel van praten, maar de andere keer met gebaren of met foto’s en pictogrammen. Als het maar duidelijk is.”

Groot denken, klein doen is voor deze voorziening in Tilburg zeker van toepassing. “Kleine mogelijkheden vinden zodat cliënten zelfredzamer tóch zelfredzaam zijn. Het zijn van die kleine geluksmomentjes, die veel voor hun betekenen. En ook gewaardeerd worden door hun verwanten. Helpen is soms ook gewoon ‘er zijn’. Samen tv kijken, nagels lakken, kleuren of een leuke activiteit buiten.”

Met deze doelgroep ben je zowel bezig met begeleiding als verzorging. “Een mooi moment was laatst met een cliënt tijdens de verzorging op zijn slaapkamer. Uit het niets begon hij met mij te dansen en carnavalsmuziek te neuriën, waarna we spontaan neuriënd en stampend door zijn kamer zijn gaan dansen. Super spontaan!”

Sophie werkt met plezier bij Bosstraat 2

Als je je dienst begint en een cliënt zegt ‘ik mis jou’ en hij geeft je een knuffel. Dat is toch top?

Team

Op Bosstraat 2 zijn er twee groepen van zeven cliënten. “Je staat per groep met twee (persoonlijk) begeleiders en hebt soms een extra begeleider voor leuke activiteiten met de cliënten. Overdag staat een begeleider grotendeels alleen, omdat de meeste bewoners dan naar hun dagbesteding zijn.” Sophie is in opleiding tot (persoonlijk) begeleider en in deze stage wordt ze dan ook al meegenomen in hun taken. “Ze ondersteunen mij. Het team van Bosstraat 2 staat open om je iets te leren, maar ook om naar mijn ideeën te luisteren. Dat is het mooie aan dit fijne team.”

Enthousiasme

Sophie vindt het heerlijk als ze weer naar haar werk gaat. “Als je je dienst begint en een cliënt zegt ‘ik mis jou’ en hij geeft je een knuffel. Dat is toch top? Met deze doelgroep moet je de bewoners écht willen leren kennen.” En dat zit bij team Bosstraat 2 zeker in het DNA.

De zorg is echt wel haar roeping. Als kind speelde Sophie met een meisje met een verstandelijke/lichamelijk beperking. Ze kent Amarant omdat twee tantes van haar hier werken. Ze deed eerst vrijwilligerswerk bij de Tongerlose Hoef, waarbij ze met verschillende doelgroepen in aanraking kwam, zoals cliënten met EVB+. “De mogelijkheden zijn groot bij Amarant. Ik was direct enthousiast toen ik hier stage kon lopen!”

Collega gezocht!

Sophie en haar team vinden het fijn als ze nieuwe collega’s kunnen verwelkomen op Bosstraat 2. “Een goede balans tussen grappig en serieus is daarbij fijn. Geduld is ook een schone zaak, want het verwerkingstempo van bewoners is soms wat laag. Duidelijkheid is belangrijk en het bieden van veiligheid en sturing aan de cliënten ook.” En als je net als Sophie een eigen visie hebt, is het goed om het uit te spreken. “Daar worden ze hier blij van!”

Spreekt werken op deze locatie jou aan? Neem contact op met onze recruiter Najoua Nari via najoua.nari@amarant.nl of 06-25778328.

Benieuwd naar stagemogelijkheden? Klik hier.