Iets niet doen is makkelijker dan iets wel doen
Eline Franken en Karlijn Overbeek zijn niet alleen collega’s en vriendinnen, ze zijn ook elkaars uitdagers. Iedere maand gaan zij namelijk samen een challenge aan. Die challenge kan groot maar ook klein zijn. Het gaat er om dat je elkaar en jezelf blijft uitdagen. De twee dames doen dat met zó veel energie dat het aanstekelijk werkt.
Eline (27) is opgegroeid in Zevenbergen maar op haar 19e naar Breda verhuisd. “Ik woon nu drie jaar samen met mijn vriend. Ik heb maatschappelijk werk en dienstverlening gestudeerd. Ik heb daarna eerst in de jeugdbescherming gewerkt als gezinsvoogd, daar was de werkdruk echter zo hoog dat ik me niet op mijn plek voelde. Ik ben daarna bij VPT gaan werken maar miste het werken met jeugd. Toen er een vacature vrij kwam bij FACT heb ik daar meteen op gesolliciteerd en daar heb ik geen moment spijt van gehad.”
Karlijn (29) komt uit Rijsbergen en woont nu zo’n vijf jaar in Breda. Ook zij woont samen met haar vriend. “Ik heb sociaal pedagogische hulpverlening gestudeerd. Daarna kwam ik bij Idris, bij een behandelgroep in Chaam terecht. Ik wilde meer met het behandelstuk doen en zodoende kwam ik bij FACT terecht. Daar werk ik nu zo’n drie jaar.”
Tijdens corona waren de twee op zoek naar doelen. “We wisten natuurlijk niet wanneer het zou eindigen en daarom wilden we ons leven op dat moment wat uitdagender maken. We begonnen met 21 dagen niet klagen. Dat viel best tegen, lachen de twee. Daarna dachten we, willen ook nog wel eens een social detox doen. Van het één kwam het ander en dus besloten we onszelf iedere maand uit te gaan dagen.”
“Een maand lang geen socials checken was eigenlijk heel relaxed. Het praktische was af en toe best lastig, maar je krijgt ook minder negativiteit binnen. Op het werk heb je dan stukken meer focus.”
Daarna gingen de dames over op de alom bekende Wim Hoff methode. Koud douchen en ademhalingsoefeningen doen. “We zwommen toen eens per week in natuurwater. Het was destijds februari dus extra koud. Maar het is beter voor je lijf én beter voor het milieu. Daarnaast is het ook nog eens mooi meegenomen voor je portemonnee. Op dit moment douchen we weer warm maar spoelen we nog steeds koud af.”
De challenge die hierna volgde was vegetarisch eten. Voor de één wat makkelijker dan voor de ander. Maar nog steeds eten beide dames nog heel vaak vega. “Soms is er zó veel transport nodig om een stukje kip op je bord te krijgen. Het is ook vaak automatisme om vlees te eten. Nu kennen we zo veel lekkere vega recepten. Je wordt er creatief van.”
Allebei de dames zitten redelijk veel in de auto door hun werk. “We zijn toen naar een fietsenzaak gegaan om te vragen of hij ons wilde sponsoren voor een maand. Dat lukte. We kregen een maand lang elektrische fietsen tot onze beschikking en dat was helemaal top. Vooral omdat we in de stad wonen natuurlijk. In augustus, toen we deze challenge deden, heeft het maar één keer geregend dus daar hadden we geluk mee. Daarnaast merkten we allebei dat ons hoofd veel relaxter werd door de fiets te pakken. Natuurlijk kon het niet altijd maar waar het kon deden we het. En dat proberen we te blijven doen.”
“We zijn ook actief met het meenemen van cliënten tijdens onze challenges,” vertelt Eline. “Om samen wat anders te doen en initiatief te nemen krijg je ander contact. Dat is ontzettend mooi. Laatst vertelde een cliënt dat hij zelf ook een challenge begonnen was. Dat is natuurlijk prachtig om te horen.”
De dames sluiten af. “Je kunt altijd je gedrag veranderen. Daag jezelf een beetje uit. Soms denken we te veel na, maar probeer niet vast te denken en kijk vooral naar wat wel kan. Iedereen kan namelijk wat doen binnen het thema duurzaamheid maar het begint bij jezelf.”