Anke stond altijd middenin het leven; ze genoot van haar gezin met twee opgroeiende zoons en werkte met veel plezier bij verzekeraar Meeus. Tótdat ze vijf jaar geleden na een hersenstambloeding hersenletsel opliep. “Opeens kon ik niet meer werken; ik had en heb nog altijd moeite met lopen en praten, en ben snel vermoeid en overprikkeld. Mijn belastbaarheid is over de gehele linie flink afgenomen.”

Een heel nieuwe fase brak aan in Ankes leven. Bij Amarant doorliep ze het behandelprogramma Hersenz, gericht op het leren omgaan met de plotselinge verandering en het meer grip krijgen op je energie. Inmiddels is ze een dag per week aanwezig bij het Activiteitencentrum in Breda, waar ze deelneemt aan onder meer de sportactiviteiten. “Verder praat ik hier veel, met Anita en met lotgenoten. Het helpt om bezig te zijn en ervaringen te kunnen delen.”

Hulp bij het aantrekken van een aangepaste schoen

Anke: “Het helpt om bezig te zijn en ervaringen met anderen te kunnen delen.”

In de groep Valkenberg (waar ook Anke een plek heeft) draait alles om het creëren van een nieuw perspectief, vertelt Anita. “Samen hebben we Ankes vaardigheden en interesses in kaart gebracht. Wat kan ze nog allemaal? Wat wil ze graag? En wat zou een goede werkplek kunnen zijn waar ze als vrijwilliger terecht kan? Niet haar beperkingen, maar haar mogelijkheden vormen het uitgangspunt.”

 

Anke op een fiets fitness toestel

Uit de gesprekken en analyses kwam naar voren dat Anke het liefst op een archief aan de slag zou gaan, bijvoorbeeld bij een museum. Na bemiddeling van jobcoachingsorganisatie Opmaat Brabant kan ze binnenkort mogelijk als vrijwilliger aan de slag bij het stadsarchief van een Brabantse gemeente. Daarnaast blijf ze vanuit Amarant begeleiding ontvangen, vertelt ze. “De ambulant begeleider helpt me met het structureren van het huishouden en met opvoedingsvragen. Ik heb inmiddels twee puberzoons in huis, dus alle hulp is welkom”, lacht Anke. “Weet je wat het is: niet-aangeboren hersenletsel heb je niet alleen, maar met het hele gezin.”

Anita: “Na zo’n ingrijpende gebeurtenis begin je als mens helemaal opnieuw.”

Ook Anita hoopt van harte dat Anke snel weer aan de slag is. “Na zo’n ingrijpende gebeurtenis begin je als mens helemaal opnieuw; opeens moet je jezelf opnieuw uitvinden. Daar helpen we bij; we kijken naar wat iemand kan en helpen hem of haar om de weg omhoog weer te vinden. Als dat lukt, is onze missie geslaagd.”